Onder de WKR kunnen werkgevers hun personeel onbelast laten profiteren van vergoedingen en verstrekkingen, zoals kerstpakketten, etentjes, een fiets, personeelsfeesten en bedrijfsuitjes. Het is niet langer nodig om deze extra’s per werknemer bij te houden; dit kan nu in één berekening voor het hele bedrijf.
In 2024 bedraagt de vrije ruimte WKR 1,92% voor bedrijven met een loonsom tot 400.000 euro. Voor bedrijven met een hogere loonsom geldt een percentage van 1,18%. Als de werkgever meer in deze vrije ruimte onderbrengt, moet hij 80% eindheffing betalen. Werkgevers hebben de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de vrije ruimte benutten, zolang vergoedingen en verstrekkingen voldoen aan de gebruikelijkheidstoets.
Tips om de WKR-druk te verminderen
1. Combineer het bedrijfsuitje met een vergadering inclusief lunch en/of diner. Vraag om twee facturen voor het vergader- en uitjesdeel om zo de catering- en zaalhuurkosten te scheiden en een WKR-besparing te realiseren.
2. Uitjes op een locatie waarvoor de werkgever arbo-verantwoordelijk is, zijn WKR-onbelast. Overweeg bijvoorbeeld een kantoor-georganiseerde game met catering voor het diner.
3. Teamtraining-gerelateerde uitjes vallen buiten de WKR. Zorg ervoor dat het uitje gericht is op de verbetering van kennis en vaardigheden voor het werk, zoals teamrollen en coaching. Let op: gezellig samen koken valt hier niet onder.
4. Combineer het bedrijfsuitje met een andere component uit de WKR, zoals het kerstpakket. Bijvoorbeeld, in plaats van een kerstpakket kun je een ski-uitje aanbieden aan het eind van het jaar.
5. Richt een personeelsvereniging op via de notaris, waarbij zowel het bedrijf als de medewerkers een gelijk aandeel storten. De bijdrage van de werkgever aan de personeelsvereniging valt onder het loon en is belast. Echter, de kosten van uitjes betaald uit de verenigingskas vallen buiten de WKR.
Bij Funkey denken we graag mee hoe we de WKR-druk van jouw bedrijfsuitje kunnen verminderen. Bekijk ons volledige aanbod hieronder en verkrijg een concept op maat.